header

Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:
0011

Az egyházközség számlaszáma:
10700031-68617613-51100005

A Reménység Szent Flóra Szeretetszolgálat számlaszáma:
10700031-68617613-51200002

Aranyszájú Szent János Alapítvány számlaszáma:
58600283 - 11139155
Adószám: 18984262-1-08

Feliratkozás a hírlevélre

E-mail:

Elérhetőségek

Győri Görögkatolikus Egyházközség

Parókus: Tasi Tamás
9025 Győr, Bálint Mihály u. 54.
Telefon: 06 96/ 311 – 499
Mobil: +36 30/689 – 9954
E-mail: tasi.tams@gmail.com

Térkép

Öt templom fesztivál

logo

Győr város

logo

Görögkatolikus Metropólia

logo

Győri Egyházmegye

logo


2016. Év végi beszámoló Győri Görögkatolikus Egyházközség

2017. január 01. vasárnap, 11:35 | Írta: László atya

Mi minden történt ebben az évben? Házszentelésekkel, hittanórákkal, bibliaórákkal indult az év. A nagyböjtben az Előszenteltek liturgiája gyűjtött össze minket, az adventi időben pedig a csütörtöki hajnali szertartások segítettek ráhangolódni az ünnepre. Felemelő volt a vízszentelés, a pászkaszentelés, a búzaszentelés. Hatan voltak elsőáldozók az elmúlt évben, és felnőtt bérmálkozóval is gazdagodott közösségünk. Hittanosaink eljutottak a Görögtűz táborba. Sok segítséget kaptunk az imádságban és a kétkezi munkában is. Stabil lett a pénzügyi helyzetünk. Köszönet az egyházadóért, a perselyért az adományokért!

Sokan jöttek hozzánk: a Házasság Hete keretében Mohai Gábor előadói estet tartott. Búcsúi szónokunk Dr. Jaczkó Sándor helynök atya volt. A Debreceni Roma Szakkollégium hallgatói is itt jártak. De lelkigyakorlaton vettek részt templomunkban egy esztergomi katolikus iskola tanárai is. Sokan megfordultak templomunkban az Öt Templom Fesztivál, hangversenyein is. Adventben a Bencés Fiúkórus és Petrás Mária volt a vendégünk. Új püspököt kapott a Győri Egyházmegye. Ott voltunk a beiktatásán.

A pannonhalmi görögkatolikus diákokhoz minden szombaton jártam Vecsernyére. Az iskolákban 20 hittanóránk van. Köszönet a szülőknek hogy görögkatolikus hittanra íratták gyermekeiket! Ha lehetséges, tegyék ezt meg jövőre is! Érezhetően megnőtt a templomba járó gyermekek száma. Köszönet a hitoktatók munkájáért! Közösen búcsúztattuk a nyarat, vidám főzéssel és kézművesfoglalkozásokkal. Ezt megismételtük a Gárdonyi iskolában az adventi készülődéskor. Megtanultuk a gyertyamártást, a koszorúkészítést. Egymást is jobban megismertük. Megszüntettük az élősövényt a templom körül, így megnőtt a mozgásterünk és jobb lett a rálátás a templomunkra. Állandó takarítója lett templomunknak. Érezhetően javult a tisztaság mindenütt.

Voltak nehéz időszakok is. Közel egy évig tartott a MÁK vizsgálat a megszüntetett Házi Segítségnyújtó Szolgálatnál. A Szent Lukács Szeretetszolgálat szakmai segítségével befejeződött, és saját erőből tudtuk rendezni a hiányokat is, sőt adósságunkból is törlesztettünk. Engem a betegség lassított le egy időre, de hála Istennek és az orvosoknak, sikerült talpra állnom újra.

Mi várható az Új Esztendőben? Szeretnénk pályázati pénzből külön választani a templom és a parókia fűtését. Tavaly ez a pályázatunk sajnos nem nyert. Két pályázatunk elbírálás alatt van. Az egyik programok támogatására, a másik a parókia alatt lévő pince közösségi teremmé történő kialakítására. Bízzunk a sikerükben. Februárban a Házasság Hetére Dr. Papp Miklós atyát várjuk. Változatlanul szeretnénk összegyűjteni a Borsodból, Szabolcsból és Hajdúból ideköltözött görög katolikusokat. Fontos, hogy ki-ki a saját környezetében megtalálja és megszólitsa a földijeit, és hírt adjon munkánkról nekik, ittlétükről nekünk.

Áldott legyen az Isten, aki erőt adott mindannyiunknak, hogy amit elkezdtünk, azt be is tudjuk fejezni! Köszönet mindenkinek, aki akár kétkezi munkájával, kapcsolataival, anyagiakkal, jó szóval vagy imájával segítette munkánkat! Kérjük a Szentlélek segítségét az Új Esztendőben is!

 

Polgári László atya


© Győri Görögkatolikus Parókia