header

Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:
0011

Az egyházközség számlaszáma:
10700031-68617613-51100005

A Reménység Szent Flóra Szeretetszolgálat számlaszáma:
10700031-68617613-51200002

Aranyszájú Szent János Alapítvány számlaszáma:
58600283 - 11139155
Adószám: 18984262-1-08

Feliratkozás a hírlevélre

E-mail:

Elérhetőségek

Győri Görögkatolikus Egyházközség

Parókus: Tasi Tamás
9025 Győr, Bálint Mihály u. 54.
Telefon: 06 96/ 311 – 499
Mobil: +36 30/689 – 9954
E-mail: tasi.tams@gmail.com

Térkép

Öt templom fesztivál

logo

Győr város

logo

Görögkatolikus Metropólia

logo

Győri Egyházmegye

logo


2020. november 14. szombat, 07:03 | Írta: Tamás atya

KÖZLEMÉNY A JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOK GÖRÖGKATOLIKUS EGYHÁZI VONATKOZÁSAIRÓL

A Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház a keleti rítusból fakadó különbségek miatt saját, de a Magyar Katolikus Püspöki Karhoz hasonló tartalmú iránymutatást tesz közzé, amely igazodik a magyarországi egészségügyi előírásokhoz, s azok változása esetén további részletezés várható.

A járvány okozta rendkívüli helyzetben lélektani és lelki szempontból a templomoknak különösen is kiemelt szerepük van. Ezért amikor arra lehetőség van, a templomainkat nyitva tartjuk, a szertartásokat a megszokott időkben végezzük, csupán a virrasztási szertartásokat igazítjuk az esti kijárási korlátozásokhoz. A szent helyek látogatásakor természetesen be kell tartani a hatósági előírásokat.

Az idősebb, gyengébb immunrendszerrel rendelkező illetve más betegségben szenvedő híveinket saját érdekükben arra kérjük, hogy most újra egy ideig inkább ne jöjjenek el a szertartásokra. Az otthon maradott hívek legyenek tudatában annak, hogy az Egyház nem hagyja abba az imádságot. Az Egyháznak ezen szüntelen imádságához csatlakozik minden egyéni vagy családban imádkozó. Ezt a bekapcsolódást több helyen a technikai lehetőségek is segítik. Igyekezzünk ezeket kihasználva elsősorban saját parókiánk szertartásainak élő részesei lenni, ezzel is erősítve a helyi közösségbe tartozásunkat, de ugyanígy lehetőségünk nyílik a székesegyházi, máriapócsi vagy bármely más helyen szépen végzett szertartásokat is imádsággal követni.

Aki vasár- vagy ünnepnapon csak ilyen közvetett módon tud részt venni a templomi szertartáson, az is helyesen teljesíti Egyházunk erre vonatkozó előírását.

A gyóntatást minden esetben maszkban, ha az időjárás engedi, szabad téren, vagy legalábbis nem szűk belső térben, a kellő távolságot megtartva végezzük. Erre a bűnbánati lehetőségre használjuk ki a teljes karácsonyi böjti időt, hogy ne csak az utolsó pillanatokban, az ünnep közvetlen közelében kelljen fölkeresni a gyóntató atyákat.

A gyóntatás mellett a betegellátás, a rendkívüli áldoztatások esetén is fokozottan ügyeljünk arra, hogy tevékenységünk ne adjon lehetőséget a vírusfertőzésre. Lehetőség szerint ezeket a szent cselekményeket is szájmaszkban, védőkesztyűben, védőruházatban ünnepeljük.

A márciusban közzétett könyörgéseket minden Szent Liturgián és minden hármas ekténiát magába foglaló szertartáson végeznünk kell. Könyörögjünk a mindenható és irgalmas Istenhez, hogy ez a vészhelyzet ne tegyen próbára erőnkön felül, hanem vezessen mindnyájunkat bűnbánatra és Istenhez való megtérésre.

Imádkozzunk továbbá a betegekért, azok testi és lelki gyógyulásáért, illetve az orvosokért, ápolókért, beteggondozókért, hogy legyen erejük és kitartásuk embertársaik megsegítésére.

Imádságaink abban is segítségünkre lesznek, hogy a nehéz élethelyzetekben se veszítsük el a reményt. „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.”  (2Tim 1,7) Ez az Istentől kapott erő, szeretet és józanság vezesse tetteinket!

Budapest, 2020. november 9.

Görögkatolikus Hierarchák Tanácsa


© Győri Görögkatolikus Parókia