header

Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:
0011

Az egyházközség számlaszáma:
10700031-68617613-51100005

A Reménység Szent Flóra Szeretetszolgálat számlaszáma:
10700031-68617613-51200002

Aranyszájú Szent János Alapítvány számlaszáma:
58600283 - 11139155
Adószám: 18984262-1-08

Feliratkozás a hírlevélre

E-mail:

Elérhetőségek

Győri Görögkatolikus Egyházközség

Parókus: Tasi Tamás
9025 Győr, Bálint Mihály u. 54.
Telefon: 06 96/ 311 – 499
Mobil: +36 30/689 – 9954
E-mail: tasi.tams@gmail.com

Térkép

Öt templom fesztivál

logo

Győr város

logo

Görögkatolikus Metropólia

logo

Győri Egyházmegye

logo


pu2 vasárnap Jézus megkeresztelkedett, kiment a pusztába. Itt megkísértette őt a Sátán (Mt 4.1-11.)

2017. június 18. vasárnap, 10:53 | Írta: László atya

Alighanem mindannyian megijednénk, ha azt mondanám: zárjuk be jól az ajtókat, legyünk óvatosak, mert gyilkos van közöttünk! Pedig igazat szólnék. Amikor a Hiszekegy előtt a pap azt mondja: Az ajtókat, az ajtókat… azt kéri a jelenlévőktől, hogy zárják be a szívük ajtaját, hogy a Gonosz ne tudjon oda bejutni és zavart kelteni. Mert a Sátán az, aki gyilkosként állandóan körülöttünk ólálkodik, mint ahogyan ezt tette Jézussal is.

Hogyan jön? Mindig más alakban. Hol a félelem, vagy az aggódás köntösébe bújik. Hol a lustaság, a kényelemszeretet álarcában jelenik meg. Van, amikor elkeseredetté-, máskor elbizakodottá tesz. Időnként tétlenségre, máskor folyamatos pörgésre ösztökél. Időnként magyarázkodásra késztet, máskor a tudomány mögé bújik.

Történet: vonat, pap, katonatiszt egy fülkében. A tiszt nem hisz, gúnyolni kezdi a vallást. A pap nem szól. Érvek: Okos, művelt ember nem lehet vallásos. Ha lenne egy buta fiam, azt adnám papnak. A pap megszólal: Még szerencse, hogy az Ön édesapja nem így gondolkodott!

Mi a célja? Arra rávenni, hogy törődj magaddal, ne foglalkozz mással, a másik gondjával vagy örömével, legkevésbé pedig az Istennel. Dosztojevszkij írja: A Sátán jómodorú élősködő, végigjárja ismerőseit. Nem kell miatta szégyenkezni: minden korban szalonképes, tud viselkedni. Ígéreteit, hazugságait igazságnak álcázza és ezekből kimeríthetetlen tartalékokkal rendelkezik.

Mit akar? Birtokba venni. Önmagadra akarja terelni a figyelmet. Forogj saját magad körül. Ld. Jézus megkísértése: a test, a pénz, a hatalom… Ma is ezek az élet alapvágyai, és a Sátán legfőbb hatóterülete. Vágyat kívánságot ébreszt egyre több dolog, élvezet iránt, egy idő múlva már nem tudsz másra gondolni, és megszerzed, akkor is, ha sokkal fontosabb, értékesebb dolgot, kapcsolatot kell feláldoznod érte.

Arra ösztökél, hogy feledkezz el a házastársról, a testvéredről, az egyházról, a hazáról, végső soron mindenről, amire az Isten azt mondja, hogy fontos. Felejtsd el a küldetést, amiért születtél. A magad bajával, örömével, betegségével, gazdagságával vagy szegénységével törődj!  Jézus Krisztust is a küldetése kezdetén veszi célba. El akarja téríteni a céljától. A gyermekeket és fiatalokat különös erővel támadja. Hogy ne alakuljon ki bennük határozott cél, erős elhatározás. Már korán megfertőzi őket, hogy akaratukat a jóra legyengítse.

Mit tegyünk? Figyelj az egyensúlyra. Nézd Jézust: Nem csak kenyérrel él az ember. Test és lélek harmóniáját őrizd meg. Használd folyamatosan a lelki tükröt. Érdemes megfigyelni, hogy a társadalmaknak a történelem során mindig abban az osztályában, rétegében nőtt a lelki szennyeződés, fertőzés, ahol a tükrök egyre nagyobbak, a külső egyre fontosabb lett, és a lelki tükör használata pedig elmaradt. A testi táplálékért egyre nagyobb áldozatokat hoztak, és a lelki táplálék az ima, a liturgia, a jótettek elsorvadtak. A mi korunk is ebbe az irányba szeretne sodorni minket, és mivel az információ ma már minden lakásba szinte azonnal eljut, minden embert képesek megfertőzni ezek a szokások, melyeket a Sátán vezényel.

Erre a tudatos lezüllesztésre csak tudatos élettel lehet hatékonyan válaszolni. Bármi történik veled, azonnal mérd az egyetlen hiteles és értékálló mérvéhez, Isten mércéjéhez. Dürrenmatt: Pillanatkép egy bolygóról c. színdarabjában Ádám mondja: 87 éves vagyok, Meg akartam váltani a világot. Harcoltam az igazságtalanság ellen. A Szakszervezetek élharcosa voltam. Börtönbe is kerültem. Majd elértem, hogy politikai változások legyenek. Új rend képviselő lettem, később miniszter. Új törvények. Igazságos rend, bér, munkaidő… S újabb igazságtalanságok jelentek meg, újabb követelésekkel álltak elő emberek. Lemondtam, mert én magammal sem találtam meg a hangot, nem találtam meg életem célját.

Mért tévesztett célt? Mert a földi igazsághoz kell az örök igazság, a földi célhoz kell az égi cél. A boldogsághoz, szeretethez az örök boldogság, az örök szeretet. Az evangélium ennek a használati utasítása. A segítségével tudunk megállni, embernek, hívőnek maradni, a célt nem eltéveszteni. Erre figyelmeztet ez az evangéliumi szakasz.


© Győri Görögkatolikus Parókia