header

Támogatás

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:
0011

Az egyházközség számlaszáma:
10700031-68617613-51100005

A Reménység Szent Flóra Szeretetszolgálat számlaszáma:
10700031-68617613-51200002

Aranyszájú Szent János Alapítvány számlaszáma:
58600283 - 11139155
Adószám: 18984262-1-08

Feliratkozás a hírlevélre

E-mail:

Elérhetőségek

Győri Görögkatolikus Egyházközség

Parókus: Tasi Tamás
9025 Győr, Bálint Mihály u. 54.
Telefon: 06 96/ 311 – 499
Mobil: +36 30/689 – 9954
E-mail: tasi.tams@gmail.com

Térkép

Öt templom fesztivál

logo

Győr város

logo

Görögkatolikus Metropólia

logo

Győri Egyházmegye

logo


Pünkösd után 27. vasárnap Lk 13,10-17, Ef 6,10-17.  Karácsonyi készület. Szeretet, ima, böjt

2016. november 20. vasárnap, 13:33 | Írta: László atya

Ha egy ünnepre készülünk, érdemes megnézni, hogy mi volt a helyzet a világban Jézus Krisztus születésekor? A római légiók innen a Dunántúlról éppen ekkor indultak Csehország meghódítására. Nem sokkal ez előtt igázták le a Germánokat, és rohanták le Egyiptomot. Róma urai dőzsöltek, a tömeg azonban éhezett. A birodalom 50 millió lakosából 40 millió rabszolga volt. Nyomor, szenvedés az egyik oldalon, hitetlenség, és pazarló fényűzés a másikon.

Ma sincs másképp. Rengeteg az elnyomott, a szükséget szenvedő a világ egyik részén, és a gazdag, a fényűzően élő a másikon. Lelki nyomor, tudatos megtévesztés, nyereség- és hatalomvágy lett divatos korunkban. Két ügyvéd találkozásáról olvastam a következő párbeszédet. Egyikük karácsonyfával siet hazafelé. A másik kérdezi: Te még hiszel ebben?  Tudod, a gyerekek miatt kell – válaszolja a másik. Szegény: azt gondolja, hogy a hit és a szeretet pótolható plafonig érő karácsonyfával!

Mi kell akkor karácsonyra? Szent Pál apostol az Efezusiakhoz írott levélben azt írja: ébredj, te álmos, támadj föl holtodból, mert Krisztus rád ragyog!” Advent = Ébresztő! Isten bekiabált karácsonykor a pálya széléről az élettel játszadozó embereknek: ébredjetek! Nem ezért van az élet!  Persze tette mindezt a maga bölcs, szelíd módján. Elküldte hozzánk a Fiát, apró gyermekként. Ő ébreszt minket – szeretetről, szelídségről elfeledkezett embereket – a mosolyával.

Mit mond a betlehemi jászolban Isten Jézus Krisztus születésével: „Ember! Mindennél jobban szeretlek! Lásd, még a Fiamat is rád bízom. Fogadjátok, hallgassátok szeretettel és kövessétek tanítását. Fogjátok meg a kezét, és ő felemel titeket az örök élet magasába!” Aki megértette és komolyan vette a történelem során Isten karácsonyi üzenetét, annak gyökeresen megváltozott a gondolkodása és az élete.

Szent Lőrincről írják le, hogy amikor a pogány bíró kínzásokkal arra akarta rávenni, hogy adja elő az egyház rejtett kincseit, egy kis időt kért. Elment és odavezette a bíró elé a város szegényeit. „Íme, itt vannak!-mondta. Ők az egyház kincsei.” Szent Cecília – gazdag római polgárként – felszabadította rabszolgáit. Egyenrangú emberként bánt velük. Vele laktak palotájában. Ő pedig együtt dolgozott velük a földeken. Egy olyan korban, amikor egy előkelő rómainak a szegénység, a betegség és a munka volt a legnagyobb szégyen.

Hogyan lehet elérni ezt a lelkületet? Advent = böjt: néhány meghatározás a keleti atyáktól a böjt lényegéről. Szent Bazil: Ádámon keresztül minden embernek szólt a figyelmeztetés: Ne egyél a jó és rossz tudás fájáról! Nem tartotta ezt be, és mi sem mindig. A böjt első feladata: vissza az eredeti szabályhoz – mindig, minden élethelyzetben megkérdezni az Urat: Jó ez nekem Istenem? A böjt nem csak megtartóztatás az ételtől, hanem megtartóztatás a szemek járásától is. A helytelen kívánságok eltérítenek minket a helyes úttól. Válogassuk meg, hogy mit nézünk, hallgatunk, olvasunk. A jót vegyük észre és tegyük szóvá a böjti időben.

Aranyszájú Szent János: A madár sem tud repülni szárnya nélkül. A böjt sem folyhat ima és irgalmasság nélkül. Az ész tudatos munkája és a lemondás kevés. Ima, és megbocsájtó, felemelő, esélyt adó szeretet is kell. Ne hanyagold el a munkát. Ahol tettek vannak, ott van a jutalom is!

Szent Makáriosz: Aki nem tesz jót másokkal – baráttal vagy ellenséggel -azt elítélik, mint a talentumát elrejtő szolgát.

Lépcsős Szent János: Ne csodálkozz, hogy minden nap elesel. Ne hagyd abba, állj fel bátran! Őrangyalod becsüli és segíti küzdelmedet a jóért.

Szír Szent Izsák: Aki alázatos – bár megsértették, – nem háborodik fel, s nem szól semmit saját védelmére. Önuralom, szelídség és bölcs hallgatás a böjt hozadéka.

Hogyan változik meg az imádkozó és böjtölő ember hozzáállása a másik emberhez, Karácsony felé haladva, már így látjuk a másikat: „Ő igazán jobb ember nálam!” Így lassan – a másik megítélése helyett – felfedezi a másikban az értéket, és önmagát sem helyezi magasabbra, mint ahol Isten rendelte helye van.

Ilyen eredménnyel járjon Mindannyiunk karácsonyi böjtölése. Az adventi koszorú gyertyáinak egyre növekvő fénye jelezze nekünk a Krisztus hozta világosságot. Az ima és a böjt segítsen jobban látni önmagunkat és társainkat!


© Győri Görögkatolikus Parókia